Skip to main content
03 Nov 2022
Press release

Juurakon tuulipuisto aloitti onnistuneesti säännöllisen sähköntuotannon

Ålandsbanken Abp
Lehdistötiedotte
3.11.2022

Juurakon tuulipuisto aloitti onnistuneesti säännöllisen sähköntuotannon

Ålandsbanken Tuulivoima Erikoissijoitusrahaston ja Helenin omistama Juurakon tuulipuiston seitsemän turbiinia on saatu onnistuneesti valmiiksi ja tuulipuisto on alkanut tuottamaan puhdasta sähköä huipputehokapasiteetilla 40 MW. Tuulipuiston on kehittänyt ja rakennuttanut kansainvälinen VSB-konserni ja se sijaitsee Kalajoella, Pohjois-Pohjanmaalla.

  • Juurakko on rahastomme sijoituskohteista ensimmäinen tuotantovaiheeseen siirtyvä tuulipuisto. On erityisen hienoa saavuttaa yhteistyössämme Helenin kanssa tämä tärkeä merkkipaalu. Tämä on merkityksellinen myös sijoittajillemme, jotka omistavat nyt suoraan puhdasta ja kotimaista tuulivoimatuotantoa, joka vahvistaa Suomen energiaomavaraisuutta, sanoo Ålandsbanken Rahastoyhtiön salkunhoitaja Jimmy Forsman.

Juurakon tuulipuisto on yksi Ålandsbanken Tuulivoima Erityissijoitusrahaton ja Helenin kolmesta yhteisestä tuulipuistoinvestoinnista.

  • Olemme ylpeitä ottaessamme tämän tuulipuiston kanssa jälleen yhden ison askeleen kohti Suomen ilmastotavoitteita ja Helenin strategian mukaista siirtymää hiilineutraaliin, uusiutuvaan ja luotettavaan voimantuotantoon. Hankkeen onnistumisen edellytyksenä on ollut erinomainen yhteistyö VSB-konsernin ja Ålandsbankenin, sekä Kalajoen kaupungin ja maanomistajien kanssa, toteaa Helenin tuulivoimajohtaja Pekka Tolonen.

Juurakon tuulipuiston kehittäminen aloitettiin jo vuonna 2013, ja sen rakentaminen aloitettiin vuonna 2021. Kaupallinen käyttöönotto tapahtui suunnitelmien mukaisesti ja ajallaan loka-marraskuun 2022 vaihteessa ja avajaisia vietettiin 2.11.2022.

  • Yhteistyö Kalajoen kaupungin päättäjien, maanomistajien, alihankkijoiden ja turbiinitoimittajan, sekä tietenkin Helenin ja Ålandsbankenin kanssa on ollut avointa ja mutkatonta, mikä on mahdollistanut Juurakon valmistumisen onnistuneesti ja ajallaan. Meille tämä on erityisen tärkeä onnistuminen, sillä Juurakko on hankkeistamme ensimmäinen Suomessa. Lisäksi puiston valmistumisen ajoitus hyvissä ajoin talven kulutushuippuja ennen on tärkeää kotimaamme energiahuollon kannalta, kertoo VSB Uusiutuva Energia Suomi Oy:n toimitusjohtaja Seppo Tallgren.

Lisätietoja:

Jimmy Forsman, salkunhoitaja, Ålandsbanken Rahastoyhtiö Oy, puh. 050 400 6891, jimmy.forsman@alandsbanken.fi

Ålandsbanken Rahastoyhtiö Oy

Ålandsbanken Rahastoyhtiö Oy hallinnoi Ålandsbankenin sijoitusrahastoja. Rahastoja markkinoidaan Suomessa ja Ruotsissa. Ålandsbanken Tuulivoima Erikoissijoitusrahasto on ensimmäinen laajalle kohderyhmälle tarjottava ns. avoin rahasto, joka sijoittaa tuulivoimaan. Rahasto-osuuksia voi merkitä tai lunastaa kaksi kertaa vuodessa. Rahastoyhtiö perustettiin vuonna 1998 ja yhtiö on Ålandsbanken Abp:n kokonaan omistama tytäryhtiö. Tavallisten sijoitusrahastojen (UCITS) lisäksi yhtiöllä on oikeus hallinnoida vaihtoehtorahastoja (AIF).

Lisätietoja: www.alandsbanken.fi

Helen Oy

Helen Oy tarjoaa helpompaa ja mutkattomampaa arkea yli 550 000 asiakkaalle Suomessa. Lämmön, jäähdytyksen ja sähkön lisäksi tarjoamme ratkaisuja alueelliseen ja uusiutuvaan energiaan, älykkäisiin kiinteistöihin sekä sähköiseen liikenteeseen. Kehitämme fiksumpaa hiilineutraalia energiajärjestelmää, jonka avulla jokainen voi tuottaa, käyttää ja säästää energiaa ympäristöä kunnioittaen. Tavoitteemme on saavuttaa energiantuotannossamme sataprosenttinen hiilineutraalius 2030. Yhdistetään voimat ja tehdään uuden energia-aikakauden mahdollisuuksista totta.

Lisätietoja: www.helen.fi

VSB Group

VSB Group on johtavia eurooppalaisia uusiutuvan energian toteuttajia. VSB:n pääkonttori sijaitsee Dresdenissä, Saksassa. Yrityksen toiminnan pääpaino on maatuuli- ja aurinkopuistojen kehittämisessä ja niiden operatiivisessa hallinnassa kasvavana itsenäisenä sähköntuottajana. Nykyisin yhtiö toimii 10 maassa etupäässä Euroopassa ja sillä on uusiutuvan energian hankkeita kehityksessä yli 10 GW:n verran. Vuodesta 1996 alkaen VSB on rakentanut yli 700 tuuli- ja aurinkopuistoa, kapasiteetiltaan noin 1,1 GW. VSB tarjoaa palveluita myös asennetuille voimaloille 1,4 GW:n verran. Yrityksen palveluksessa työskentelee noin 450 työntekijää 22 toimistossa. Vuodesta 2020 alkaen yrityksen suurin omistaja on ollut kansainvälinen sijoitusyhtiö Partners Group 80 prosentin omistusosuudella. Partners Groupin hallinnoimien varojen arvo on noin 127 miljardia dollaria, josta 19 miljardia dollaria on sijoitettu yksityiseen infrastruktuuriin.

Lisätietoja: www.vsb.energy

  • Juurakon tuulipuisto aloitti onnistuneesti säännöllisen sähköntuotannon
    Press release
    03.11.2022
    Download pdf